حوزه روحانیت / ملکوت
در روایت آمده است که رسول مکرم اسلام.”کان اعقل الناس و اکرمهم” و این از آنجا نشات گرفت که “نظرالله عزوجل الی قلبه فوجده افضل القلوب و اجلّها و اطوعها و اخشعها و اخضعها” خداوند تبارک و تعالی به قلوب پیامبر عزیز اسلام نگاه کرد که نورانی ترین، خاشعترین ، پرظرفیت تربن دلها برای دریافت الهی بود . لذا ” اذن لابواب السماء و محمد ینظر الیها” وقتی به این مرحله از معنویت و روحانیت و نورانیت رسید ، ملکوت آسمانها و زمین برای او نمایان و چشم او به عوالم معنوی و.عوالم غیبی گشود شد .
🚫🚫تامل:
طلاب رسالت نبوی دارند و عهده دار هدایت و راهبری مردم در ظلمات جاهلیت مدرنیته ، لذاست که بیش از همه نیازمند شهود و نگاه به ملکوت و هدایت خاص الهی اند که قلبی طاهر و آماده و پرظرفیت میخواهد .
علی علیه السلام فرمودند:
“ای کمیل بن زیاد این قلب ها بسان ظرفهایی هستند، که بهترین آنها، فراگیرترین آنهاست، پس آنچه را می گویم نگاه دار،
مردم سه دسته اند:
۱⃣دانشمند الهی
۲⃣آموزنده ای بر راه رستگاری
۳⃣پشّه های دست خوش باد و طوفان و همیشه سرگردان، که به دنبال هر سر و صدایی می روند، و با وزش هر بادی حرکت می کنند، نه از روشنایی دانش نور گرفتند، و نه به پناهگاه استواری پناه گرفتند.”
✨به ما نیز ملکوت را نشان خواهند داد.
حکمت ۱۴۷
قبل نهج البلاغه
حکمت اختصاصی طلاب
و من کلام له علیهالسلام لِکُمَیْلِ بْنِ زِیَادٍ النَّخَعِیِ بخش اوّل: قَالَ کُمَیْلُ بْنُ زِیَادٍ: أَخَذَ بِیَدِی أَمِیرُ الْمُؤْمِنِینَ عَلِیُّ بْنُ أَبِی طَالِبٍ علیه السلام، فَأَخْرَجَنِی إِلَى الْجَبَّانِ، فَلَمَّا أَصْحَرَ تَنَفَّسَ الصُّعَدَاءَ، ثُمَّ قَالَ: یَا کُمَیْلُ بْنَ زِیَادٍ: إِنَّ هَذِهِ الْقُلُوبَ أَوْعِیَهٌ، فَخَیْرُهَا أَوْعَاهَا، فَاحْفَظْ عَنِّی مَا أَقُولُ لَکَ: النَّاسُ ثَلَاثَهٌ: فَعَالِمٌ رَبَّانِیٌّ، وَمُتَعَلِّمٌ عَلَى سَبِیلِ نَجَاهٍ، وَهَمَجٌ رَعَاعٌ أَتْبَاعُ کُلِّ نَاعِقٍ، یَمِیلُونَ مَعَ کُلِّ رِیحٍ، لَمْ یَسْتَضِیئُوا بِنُورِ الْعِلْمِ، وَلَمْ یَلْجَئُوا إِلَى رُکْنٍ وَثِیقٍ. یَا کُمَیْلُ: الْعِلْمُ خَیْرٌ مِنَ الْمَالِ، الْعِلْمُ یَحْرُسُکَ وَأَنْتَ تَحْرُسُ الْمَالَ، وَالْمَالُ تَنْقُصُهُ النَّفَقَهُ، وَالْعِلْمُ یَزْکُوا عَلَى الْإِنْفَاقِ، وَصَنِیعُ الْمَالِ یَزُولُ بِزَوَالِهِ. یَا کُمَیْلُ بْنَ زِیَادٍ: مَعْرِفَهُ الْعِلْمِ دِینٌ یُدَانُ بِهِ، بِهِ یَکْسِبُ الْإِنْسَانُ الطَّاعَهَ فِی حَیَاتِهِ، وَجَمِیلَ الْأُحْدُوثَهِ بَعْدَ وَفَاتِهِ، وَالْعِلْمُ حَاکِمٌ، وَالْمَالُ مَحْکُومٌ عَلَیْهِ. یَا کُمَیْلُ: هَلَکَ خُزَّانُ الْأَمْوَالِ وَهُمْ أَحْیَاءٌ، وَالْعُلَمَاءُ بَاقُونَ مَا بَقِیَ الدَّهْرُ: أَعْیَانُهُمْ مَفْقُودَهٌ، وَأَمْثَالُهُمْ فِی الْقُلُوبِ مَوْجُودَهٌ.
از سخنان امام علیه السلام ، به کمیل بن زیاد نخعى است: کمیل بن زیاد مىگوید: امیرمؤمنان على بن ابىطالب علیه السلام دست مرا گرفت و بهسوى صحرا (خارج شهر کوفه) برد هنگامى که به صحرا رسید آه پردردى کشید و فرمود: اى کمیل بن زیاد! دلها همانند ظرفهاست پس بهترین آنها ظرفى است که مقدار بیشترى را بتواند نگهدارى کند بنابراین آنچه را به تو مىگویم حفظ کن و در خاطر خود بسپار. مردم سه گروهند: علماى ربانى، دانشطلبان در طریق نجات و احمقانِ بى سر و پا و بى هدف که دنبال هر صدایى مىروند و با هر بادى حرکت مىکنند؛ آنهایى که با نور علم روشن نشده و به ستون محکمى پناه نبردهاند. اى کمیل! علم از مال بهتر است (چرا که) علم، تو را پاسدارى مىکند ولى تو باید مال را پاسدارى کنى. مال با هزینه کردن کاستى مىگیرد در حالى که علم، با انفاق افزون مىگردد. دستپروردگانِ مال، با زوال آن از بین مىروند. (ولى دستپروردگان علوم پایدارند) اى کمیل بن زیاد! آشنایى با علم و دانش آیینى است که انسان به آن جزا داده مىشود و باید به آن گردن نهد، به وسیله آن در دوران حیات، کسب طاعت فرمان خدا مىکند و بعد از وفات نام نیک از او مىماند. (در حالى که مال به تنهایى نه وسیله طاعت است نه سبب نیکنامى بعد از مرگ) علم حاکم است و مال محکوم علیه (علم فرمانده است و مال فرمانبردار). اى کمیل! ثروتاندوزان هلاک شدهاند در حالى که ظاهراً در صف زندگانند؛ ولى دانشمندان تا جهان برقرار است زندهاند خود آنها گرچه از میان مردم بیرون رفتهاند؛ ولى چهره و آثارشان در دلها ثبت است.[۱] |
📚بحارالانوار، ج۱۷،ص۳۰۹
📚نهج البلاغه، حکمت۱۴۷
•┈••✾◆🍃🌸🍃◆✾••┈•