مراحل انقلاب ها از کلام امیرالمومنین در کتاب شریف نهج البلاغه
۱. ارمان و هدف غایی انقلاب اسلامی چه بود؟
شاید این مهم ترین سوال و عمومی ترین سوال پیرامون انقلاب اسلامی باشد که متاسفانه این روزها به چالش جدی برای انقلاب تبدیل شده است. چرا. چون هر کسی از ظن خود جوابی برای این سوال ارایه می کند و این اختلاف دیدگاهها در چیستی هدف انقلاب نشانه بزرگی برای به چالش کشیده شدن گفتمان انقلاب اسلامی است.
در حالی که در آیه ۵ سوره ابراهیم خداوند ارمان انقلاب های الهی را خروج از ظلمات طاغوت و شرک به نور حکومت توحید و حق بیان می کند و می فرمایند:” ولقد ارسلنا موسی بآیاتِنا ان اخرِج قومَکَ مِن الظلماتِ الی النور…” اما هر کسی نمی تواند راز این هدف را بیابد و لذت زندگی زیر پرچم حکومت الهی را با همه سختیها و مضیقه هایش بر ذلت حکومت طاغوت با همه ناز و نعمتش را درک کند مگر کسانی که بسیار صبور و با استقامت باشند و بسیار شاکر نعمت انقلاب لذا در ادمه می فرماید :” انَّ فی ذلک لآیاتِِ لکلِّ صَبّارِِ شکور”
بنابراین رسیدن به یک گفتمان (درک و مطالبه) مشترک و متعالی از اهداف و اثار انقلاب نیاز مبرم به بینش و نگرشی عمیق و درست دارد. چنین بینشی جز با مشاهده و مطالعه تاریخ گذشتگانی که انقلاب الهی داشته اند ولی بر اثر مادیگرایی و عدول از انقلابیگری سقوط و افول کرده اند ممکن نیست. نهج البلاغه بعد از قران بهترین کتابی است که این طلوع و غروب را برای انقلاب ها ترسیم می کند هم علماً و هم عملاً . کافی است به بند ۱۳ خطبه ۱۹۲ مراجعه بفرمایید.
حضرت در بند ۱۳ این خطبه سه دوره را بطور واضح و خلاصه معرفی می کنند:
۱ دوران قبل از انقلاب
۲ دوران پیروزی انقلاب
۳ دوران پساانقلاب
دوران اول را دوران سختی ها و شکنجه های طاقت فرسا و روزگار ظلم و الحاد و تباهی می دانند همانگونه که واقعا دوران پهلوی چنین بود
دوران انقلاب و پس از پیروزی را اوج عزت و کرامت و نعمت و شخصیت ما برمی شمارند همچنان که ان را با پوست و خونمان لمس کردیم
دوران سوم را به دلیل دست برداشتن از انقلابیگری دوران خروج از کرامت و عزت به ذلت و حقارت معرفی می کنند
پس نهج البلاغه ضامن حفظ و احیاء و گسترش گفتمان انقلابی در جامعه ماست.