از سلسله یادداشت های “حوزه و روحانیت” حجت الاسلام حمیدرضا مهدوی ارفع ، موضوع تهذیب و خودسازی منتشر گردید.//

بسم الله الرحمن الرحیم
وَ قَالَ علی (علیه السلام ) مَنْ نَصَبَ نَفْسَهُ لِلنَّاسِ إِمَاماً فَلْیَبْدَأْ بِتَعْلِیمِ نَفْسِهِ قَبْلَ تَعْلِیمِ غَیْرِهِ
حکمت۷۳ نهج البلاغه
“العلماء ورثه الانبیاء”روحانیت وارث انبیاء الهی از حیث رسالت و مسولیت اند و نقش راهبری جامعه و جهان را برعهده دارند ، پس باید در مقام علم و عمل پیشگام باشند. و پیش از آنکه آنچه میدانند را به زبان آورند و ندای دعوت به صراط مستقیم را سردهند خود پا در این راه گذاشته باشند تا موجب اعتقاد ، اعتماد و آرامش تابعین شوند .
همان که حضرت مولی الموحدین در جای جای نهج البلاغه بر آن تاکید فرموده اند .
حضرت امام خمینی رحمه الله علیه به عنوان روحانی طراز که باید معیار و الگوی جامعه روحانیت قرارگیرند در تبیین این مقام میفرمایند:
“شما آقایانی که میخواهید مردم را دعوت کنید به آخرت، دعوت کنید به صفات کذا، باید قدم اول را خودتان بردارید، تا دعوتتان دعوت حق باشد، والا دعوت غیر حق است، دعوت کن شیطان است، از زبان شیطان دعوت میکند انسان. آن همکه درس توحید میگوید، آن هم همینطور است که اگر چنانچه در او آن منیت باشد، زبان، زبان شیطان است و درس توحید را به زبان شیطان میگوید. شما آقایانی که میخواهید بروید در جاهای دیگر و تربیت کنید مردم را، ملتفت باشید که یک وقت خدای نخواسته، خودتان آلوده نباشید و آنها را دعوت کنید.۱
طلبه باید زندگی خود را یک زندگی محض دینی بکند . طلبه باید دل خود را پاک و صاف کند ، تا وقتی در مقابل انوار معرفت الهی و توفیقات الهی قرار گرفت ، تلالو پیدا کند ، …ما کسانی را داشتیم که از لحاظ علمی ، مراتب بالایی هم داشتند . اما دل و روحشان ضعیف و آسیب پذیر بود ، وقتی این جا آن بنیه معنوی و دینی ساخته نشود ، آنجا که پای مقام و امکانات مادی ، پای فداکاری به نیان می آید ، انسان می لرزد و نمی تواند جلو برود .
✅آنوقت چطور میشود یک ملت و یک مجموعه را هدایت کرد ؟
باید عمل کنیم تا بتوانیم اثر بگذاریم.۲
۱صحیفه امام ، ج۱۳ص۴۲۰
۲بیانات مقام معظم رهبری حفظه الله در دیدار مجمع طلاب حوزه علمیه قم۷۰/۱۲/۱