حجتالاسلام مهدوی ارفع این روزها عزم خود را برای احیای نهجالبلاغه جزم کرده و یک نهضت کاملاً مردمی برای جهانیشدن خوانش این یادگار امیرالمؤمنین تشکیل داده و برای شب یلدا هم طرحی ارائه کرده است.
به گزارش خبرگزاری فارس از اصفهان، شب یلدا رسمی دیرینه در ایران است که به بهانه یک دقیقه طولانیتر بودن آن، دورهم نشینی و مهمانی خانوادهها در جمع بزرگترها رونق میگیرد و شاید اقوام بعد از مدتها، در این شب یکدیگر را ملاقات کنند.
ایرانیان باستان با این باور که فردای شب یلدا با دمیدن خورشید، روزها بلندتر میشوند و تابش خورشید فزونی مییابد، آخر پاییز و اول زمستان را شب زایش مهر یا زایش خورشید میخواندند و برای آن جشن بزرگی برپا میکردند.
اما خلأ محتوا در این شبنشینیها، گاهی خانوادهها را از هدف اصلی آن دور کرده و به بطالت گرفتار ساخته است. کمتر توانستهایم این رسم ایرانی را با آداب اسلام و فرهنگ غنی اهلبیت پیوند دهیم و از آن شایستهتر استفاده کنیم.
امسال از طرحی شنیدیم که به صورت مردمی آغاز شده و در تلاش است تا یلدای ایرانیان را با ابرمرد تاریخ اسلام و گنجینه گرانقدر او آشنا کند، میخواهد تا یلدا را به رنگ نهجالبلاغه درآورد.
حجتالاسلام حمیدرضا مهدوی ارفع که ریاست سازمان ملی جوانان را در روزگاری نه چندان دور به عهده داشت، این روزها عزم خود را برای احیای نهجالبلاغه جزم کرده و یک نهضت کاملاً مردمی برای جهانیشدن خوانش این یادگار امیرالمؤمنین تشکیل داده که اکنون در ایران و ۱۱ کشور جهان فعال است.
اعضای این نهضت هر از چندگاهی دور شمع وجود امیرالمؤمنین جمع میشوند و طرحهایی را برای ترویج فرهنگ نهجالبلاغه خوانی پیاده میکنند. اخیراً در سالروز امامت امام زمان (عج) هم در سراسر ایران با اهدای یک شاخه گل نرگس و بخشی از خطبه ۱۵۰ نهجالبلاغه به مردم، به جای مبارزه منفی با شیوههای جاهلانه این ایام، سعی کردند تا طرح خلاقانهای از شادمانی تاجگذاری حضرت ولیعصر را با پیوند بین مهدویت و نهجالبلاغه اجرا کنند.
اعضای این نهضت مردمی در اصفهان به سراغ گردشگران خارجی هم رفتهاند و با اهدای نهجالبلاغه به زبان انگلیسی و شاخهای گل، جریان این جنبش را توضیح دادهاند و با استقبال خوب آنها مواجه شدهاند.
حجتالاسلام مهدوی ارفع از طرح ویژه شب یلدای نهجالبلاغهای که از بین طرحهای متعدد انتخاب شده و صفر تا صد آن از تولید تا توزیع توسط اعضای نهضت صورت گرفته است، میگوید: «از آنجا که شب یلدا بهانهای برای صلهرحم بود، تصمیم گرفتیم تا از این فرصت برای آشنایی و خوانش نهجالبلاغه در جمع خانوادهها استفاده کنیم که در نهایت به بستهای متشکل از یک جلد نهجالبلاغه، اناری سفالی به نشانه شب یلدا با نوشتهای از حکمت ۴۰۱، و یکتخته شاسی مزین به نام نهجالبلاغه رسیدیم. به همراه آن جزوه گنج پنهان پدر که روشی آسان از خوانش این کتاب ارزشمند است هم با یک بسته بنده بندی زیبا تهیه شده و به علاقهمندان شرکت در این طرح با هزینه ۱۵ هزار تومان تقدیم میشود».

حجتالاسلام مهدوی ارفع که پرچمدار این نهضت است، به حکمت ۴۰۱ نهجالبلاغه که برداشتی از شب یلدا دارد اشاره میکند: «حضرت میفرمایند هماهنگی در اخلاق و رسوم مردم، ایمن ماندن از دشمنی و کینههای آنان است و ما میتوانیم با جهتگیری درست این رسم پربارتر برگزار کنیم».
او استدلالهای متقنی برای انتخاب این کتاب دارد و به این نتیجه رسیده است که بعد از حدود سی سال تجربه کارهای مختلف فرهنگی از نوجوانی تاکنون، از لایههای سطحی و پایین تا کار در دولت و حوزه، نبود زبانی واحد برای حرکت، مردم را شقهشقه کرده است و مسائل مهم انقلاب روزبهروز پیچیدهتر میشود.

حجتالاسلام مهدوی ارفع چاره عدم وحدت را در چنگ زدن به نهجالبلاغه میداند و بیان میکند: «در این نهضت اول باید مردم را با کتابی که خلاصه و تکجلدی و درعین حال جامع باشد، در اصول و مبانی همفکر میکردیم. کتاب انتخابی باید از معارف و اعتقادات تا اقتصاد و زندگی و خانواده را دربرمی گرفت و صاحب آن نزد همگان محبوب بود و آنچه گفته است ناظر به زمان کنونی ما و عصر حکومت اسلامی باشد؛ با این خصوصیات هیچ کتاب دیگری را غیر از نهجالبلاغه پیدا نکردیم که بتواند الگوسازی، جریان سازی، گفتمان سازی و در نهایت تمدن سازی را شکل دهد و همزمان همه مردم با هر دینی آن را دوست داشته باشند و در مقابل آن زانو بزنند. با وجود آنکه ۱۳۰۸ سال از نوشتن این کتاب میگذرد اما به دست هر انسانی با هر آیینی رسیده، به شگفتی آن اقرار کرده است».
او با ابداع شیوهای آسان برای مطالعه نهجالبلاغه به توهم جامعه در خصوص سنگین بودن این کتاب پاسخ داده و میگوید: «نیاز نیست که در دور اول افراد، عربی جملات را بخوانند بلکه با ترجمهای ساده از مرحوم دشتی بین ۵ تا ده دقیقه در روز مطالعه میکنند. در این روش از انتهای نهجالبلاغه و بخش حکمتها شروع میکنیم و در دور اول و دوم که فقط به ترجمه تکیه میشود نیازی به یادداشت و یا حفظ هم نیست و اگر جایی نامفهوم باشد از آن عبور کرده تا در دور تدبر به شیوهای خاص برطرف شود».

حجتالاسلام مهدوی ارفع که پایهگذار این نهضت جهانی شده معتقد است همه مردم با هر سطح سوادی میتوانند مطالعه نهجالبلاغه را آغاز کنند و به این جنبش بپیوندند. او آمار متوسط جذب این نهضت با پشتوانه تفکر انقلاب اسلامی را روزانه ۵۰۰ نفر در کشور اعلام میکند و تأکید دارد که این نهضت به گونهای خودجوش تعریف شده که به ریالی بودجه و حتی متری جا نیاز ندارد، چرا که تمام هزینه آن را مردم با جان و دل تقبل کرده و خودشان کتاب آن را تهیه میکنند و در خانه یا مسجد خود جلسات نهجالبلاغه خوانی تشکیل میدهند.
با شکلگیری این حرکت عدهای داوطلبانه بار بخشهای مختلف را به دوش گرفتند و این طور که پیداست به برکت نام امیرالمؤمنین روزبهروز در حال رشد است. حجتالاسلام مهدوی ارفع گلایهای از رسانهها برای عدم پوشش نهضتشان ندارد و میگوید: «ما به کسی بدهکار نبودیم که بخواهیم گزارش دهیم و اصراری هم برای طرح زودهنگام آن در رسانهها نداشتیم. گاهی افراد آنچه در ذهن دارند را رسانهای میکنند و گزارش کذب میدهند و توقع بیجا ایجاد میکنند که کار را بیاثر و بیبرکت میکند. ما از ابتدای کار سعی کردیم بر مبنای نهجالبلاغه رفتار کنیم چرا که امیرالمؤمنین میفرمایند: بعضی افراد سر و صدای زیادی دارند ولی عملشان اندک است ولی من عمل میکنم بعد صدا میکنم. در حقیقت این جنبش سعی کرده تا در یک فضای واقعی پیش برود تا بتواند اثری واقعی هم داشته باشد».
این نهضت در اصفهان هم با استقبال بسیار خوب علاقهمندان مکتب امیرالمؤمنین همراه بوده و جلسات نهجالبلاغه خوانی زیادی را در شهر شکل داده است که برای مثال میتوان به نشستهای ولایت در نهجالبلاغه که یکشنبهها در خانه انقلاب اسلامی برگزار میشود، اشاره کرد.
انتهای پیام/۶۳۰۶۳/ ۴۰