بسم الله الرحمن الرحیم
مؤمنی فوت کرد و مردم پیکر او را تشییع کردند امیرالمومنین که در صحنه حضور داشتند، فرمودند: به خدا قسم اگر مردم آن چیزی را که این میت می بیند، می دیدند میت را فراموش می کردند و برای خودشان گریه می کردند. مرگی که امروز این شخص را زیر خاک برد، آنقدر این کار را انجام می دهد که هیچ کدام از این ها نمانند و بعد در همان جا خطبه ۸۳ را بیان فرمودند که به خطبه ی غراء معروف شد.
عبودیت جوهری است که کُنه آن ربوبیت می شود
حضرت امیرالمونین در فراز اول خطبه ۸۳ ابتدا صفات جلال و علو خدا را بیان نمودند که علو (برتری و بلندی) را می توان از منظرهای مختلف بررسی کرد، بستگی به معیار دارد و اینجا منظور از علو رتبی است چون خداوند همه ی هستی را خلق کرده است بر همه ی هستی برتری دارد. صفت هایی مثل علم، علو، قدرت و… وقتی به فعل در می آید، معنی آن مثل فعل ما نیست که نباشد بعد به وجود بیاید، بلکه خدا داشته بعد به او نسبت داده شده است، چرا که صفت ذاتش است مثل تری برای آب، ذات خدا برتری است. دوم طُول که در این خطبه به معنای نعمت و بخشش است. خدایی که به واسطه ی طول خودش از ما برتر است، به واسطه ی فضل اش به ما نزدیک است، عبودیت جوهری است که کُنه آن ربوبیت می شود.

با عبد شدن نزد خداوند حجاب ها برداشته می شود
فهمیدن برتری خدا برای ما چند کارکرد دارد یکی از آنها این است که می فهمیم هیچ کس بدون اذن خدا نمی تواند به ما نفع یا ضرری برساند چرا که قدرت خدا از همه برتر است، خداوند می فرماید اگر تمام انسان ها جمع شوند قدرت خلق حتی یک پشه را ندارند مگر انسان هایی که به اذن خدا این کار را انجام دادند مانند پیامبران و ائمه علیه السلام. اگر کسی علو خدا را درک کرد و تسلیم شد به این مقام و مرتبه می رسد که با عبد شدن و کوچکی و خاضع شدن نزد خدا حجاب ها برداشته می شود و از ما چیزی نمی ماند، تماماً خداست.
کریم به وعده های خود عمل می کند
حضرت در این خطبه خدا را به خاطر کریم بودنش ستایش می کنند، حال کریم به کسی می گویند که-وقتی به دشمن خود مسلط می شود عفوش می کند، به وعده های خود عمل می کند، دیگران را به بهترین و بالاترین نوع اکرام می کند، به کرم خود نگاه می کند و می بخشد نه شخصی که اکرامش می کند. در حضورش از دیگری درخواست کنی ناراحت می شود و اگر به کسی سخت بگیرد زود می بخشد. وقتی کسی به او پناهنده می شود به او پناه می دهد. وقتی از او درخواست حاجت شود بیش از خواسته ات به تو می بخشد.
اهل بیت اسماءالحسنی خدا هستند، به امام حسن علیه السلام که کریم اهل بیت است متصل شوید. چرا که امام حسن علیه السلام چندین بار تمام اموالشان را در راه خدا بخشیدند، به دشمنان خودشان نیز می بخشیدند و دشمنان اهل بیت هرگاه لطف و کرم امام را نسبت به خودشان می دیدند، تنفرشان تبدیل به محبت می شد.